De creatieve industrie en ICT zijn aanjagers van de economische groei in de periode van hoogconjunctuur tussen 2015 en 2018

Het aantal banen in de creatieve industrie groeit in de periode 2015-2018 met 3,4 procent per jaar. Dat is twee keer de gemiddelde jaarlijkse groei van de gehele economie. Dat blijkt uit de Monitor Creatieve Industrie 2019 die Media Perspectives maandag presenteert in Amsterdam.

Voor ICT is het gemiddelde jaarlijkse groeicijfer 2,6 procent. Gezamenlijk zijn beide sectoren inmiddels goed voor 7,7 procent van de banen in Nederland, de creatieve industrie voor 4 procent. Dat komt neer op 344.000 banen. ICT is goed voor 3,7 procent (320.000 banen).

De creatieve industrie kent veel kleine bedrijven en zelfstandigen die in netwerkverband samenwerken. De opkomst van zelfstandig ondernemerschap in de jaren nul van deze eeuw deed het eerst opgeld in de creatieve industrie. Vanaf toen lag het tempo van schaalverkleining in de creatieve industrie hoger dan in de totale economie of andere sectoren, zoals de ICT. Het aantal bedrijfsvestigingen in de creatieve industrie is in de periode 2008-2018 jaarlijks met 7,5 procent toegenomen.

De belangrijkste uitkomsten van de Monitor op een rijtje

Lees hier het hele rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *