Toekomstige publieke oplaadpunten

Voor de gemeente Amsterdam maakt Paradigmata Media en Renewable Energy Technologies een tool om een toekomstbestendig openbaar laadnetwerk te plannen. Door de unieke combinatie van openbare en niet-openbare data, is het voor het eerst dat Amsterdam een dergelijk inzicht krijgt. De tool is onder andere gebaseerd op het SparkCity model van de TU Eindhoven dat de verkoop van elektrische voertuigen in Nederland voorspelt.

SparkCity model

Met het nieuwe SparkCity model van de TU Eindhoven kunnen adoptie en impact van elektrisch rijden beter worden voorspeld. Bijvoorbeeld hoeveel verkoopsubsidie nodig is, hoeveel laadpalen optimaal zijn en hoe smart charging optimaal kan worden ingevoerd. In de toekomst zal het model ook geschikt gemaakt worden voor de impact van autonoom rijden en autodelen. Nog belangrijker dan het kunnen doen van voorspellingen is dat marktpartijen het model kunnen gebruiken om samen gekwantificeerde scenario’s uit te stippelen naar een toekomst die ze wenselijk achter.

laadinfrastructuur

Gemeenten weten vaak niet waar ze moeten beginnen om een inschatting te maken van het aantal elektrische voertuigen en de benodigde openbare laadinfrastructuur in de ontwikkeling van een nieuwbouwlocatie- of wijk. Dit resulteert regelmatig in te weinig technische voorbereiding voor laadinfrastructuur, waardoor na oplevering van het gebied, soms nog hetzelfde jaar de grond weer open moet voor aanvullende laadinfrastructuur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *